logo

Sikkerhed om batterierGenerelle råd om sikkerhed ved brug af batterier

Batterier til husholdningsformål, de såkaldte "bærbare batterier", markedsføres i mange forskellige former, størrelser og kemikalier. For din sikkerhed som forbruger og for apparatets funktionalitet, er det vigtigt, at du træffer de rigtige valg, når du køber batterier. Herved sikres de grundlæggende principper for sikker brug af batteriet og apparatet.


Som udgangspunkt skal apparatets brugsanvisning samt oplysningerne om batteriet læses omhyggeligt. Brugsanvisningen indeholder oplysninger om den anbefalede batteritype, der kan bruges i dit apparat:
Misbrug af batterier (f.eks. afbrænding, overladning, forkert polaritetsbrug, etc) samt manipulering af batterier er meget farligt og kan medføre alvorlig skade, også på apparatet.

Instruktioner til opladning af genopladelige batterier:
- Respekter polariteten på batterierne
- Brug kun den type batterier, der er kompatible med opladeren
- Ideel opladningstilstand er ved stuetemperatur
- Genoplad ikke almindelige (primære) batterier


Før du køber batterier online eller i fysiske butikker, skal du kontrollere alle gældende sikkerheds- og brugsanvisninger, som producenten har leveret med apparatet eller online. Udvis yderligere forsigtighed, hvis batterierne er:
- Solgt uden original og korrekt producent-logo eller mærke
- Solgt til ekstremt lav pris, der kan indikere en risiko for forfalskede produkter
- Solgt uden emballage og / eller brugsanvisning
- Markedsført som "OEM", da dette kan betyde, at producenten ikke er en velrenommeret batteriproducent


Batteriproducenterne er blevet opmærksomme på, at nogle forbrugere anvender cylindriske lithiumionbatterier på en måde, der ikke svarer til, hvordan disse skal bruges, fx. i produkter som E-cigaretter. På grund af deres højeffekt kræver nogle Li-ionceller sikkerhedsforanstaltninger og mekanismer for at gøre deres brug sikker.
Misbrug af lionceller i E-cigaretter kan medføre alvorlig risiko for personlige sikkerhed.